Archive for oktober, 2013

Als de kastanjes vallen

.

De herfst is mijn favoriete seizoen. Ik heb geen last van vallende blaadjes, kastanjes, eikels whatever. Integendeel mocht uit vorig blog een conclusie getrokken worden dat ik mijn weblog verstek liet gaan . Hooguit vind ik het jammer dat het weer langer donker is en ik weer vatbaarder voor verkoudheden en griep ben. In ieder geval kom ik dit jaar in aanmerking voor een griepprik en hoop dat de ellende van vorig jaar mij nu bespaard blijft. Maar verder de herfst, i love it!

De herfstkleuren vind ik werkelijk prachtig. Ik verheug mij op typische herfstgerechten zoals stoofpeertjes en pompoensoep. Vorig jaar maakte ik voor het eerst verse pompoensoep. Wij waren in 1 keer om. Ook spruitjes stonden alweer op het menu. Met tamme kastanjes welteverstaan. Vorig jaar was de  gevonden oogst enigszins summier. Je moet op de juiste plek op de juiste tijd zijn. Nu dit jaar vielen wij met de neus in de boter. Bijna zes kilo tamme kastanjes hebben wij geraapt. Het liefst zou ik ook  eetbare paddenstoelen herkennen. Dat zou mij het ultieme herfstgevoel geven als ik met een mandje vol eetbare paddenstoelen thuis zou komen . Maar daar durf ik mij niet aan te wagen terwijl het in omliggende landen doodgewoon is. Wij houden het maar bij tamme kastanjes. Herman den Blijker schrijft er een leuk stukje over.

shot_1381573080715

shot_1381573069977

 

 Op een regenachtige zondag besloot ik van een deel van de kastanjes een taart te maken en gekonfijte kastanjes.

 shot_1381676133875

 shot_1382273729109

tam

Recepten

Kastanjetaart

Benodigdheden zijn :

  • 1 kg tamme kastanjes
  • 50 gram boter,
  • 2 eieren
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Een ronde bakvorm met een doorsnee van 24 cm.

Kerf de kastanjes aan de platte kant in met een mes. Kook vervolgens de  kastanjes in 30 minuten gaar. Vervolgens pel je de kastanjes, dat gaat het gemakkelijkst als ze nog heet zijn. Ondertussen verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de bakvorm in. Pureer de kastanjes. Roer vervolgens met een houten lepel er de boter door. Vervolgens klop je in een kom de eieren met de suiker en vanille luchtig. Spatel dit vervolgens door de kastanje puree. Schep het beslag in de vorm en verdeel het. Vervolgens bak je de taart 30 minuten in de oven.

Ondertussen heb ik ook gekonfijte tamme kastanje gemaakt. Dit was wat meer werk.

gekonfijte kastanjes

 

Benodigdheden zijn :

  • 1 kg tamme kastanjes
  • 1 kg kristalsuiker
  • 1 vanille stokje
  • jampotjes

Kerf de kastanjes aan de platte kant in met een mes en doe ze in een grote pan met water. Breng het water aan de kook en laat de kastanjes zachtjes 10 minuten koken. Haal na 10 minuten de kastanjes uit het water en pel de buitenschil en het bruine vlies eraf. De kastanjes zijn het gemakkelijkste te pellen als ze warm zijn.

Doe vervolgens de suiker met ½ liter water en de vanille in een pan en verwarm het al roerend op een laag vuur tot de suiker is opgelost (ongeveer 5 minuten). Breng vervolgens de siroop aan de kook en laat hem 3-4 minuten zachtjes koken. Voeg vervolgens de kastanjes aan de siroop toe en laat het 10 minuten koken.

Vervolgens giet je het mengsel van siroop en kastanjes in een grote glazen kom en laat je het 12 uur staan.

Snij het vanille stokje open en schraap de zaadjes eruit. Roer de siroop met de kastanjes en doe alles weer in een pan. Breng het vervolgens aan de kook en laat het 1 minuut zachtjes koken. Giet het vervolgens weer in de schaal en laat het nu 1 hele dag staan.

Na 1 dag doe je nogmaals alles in een pan en breng je het opnieuw aan de kook. Laat het 1 minuut zachtjes koken. Vervolgens schep je de kastanjes met siroop in hete gesteriliseerde potten, sluit ze en etiketeer ze. Bij 1 pot heb ik nog wat cognac toegevoegd.

Voor het etikeren heb ik het volgende plaatje op de sluitdeksels gebruikt en met wat vernis bewerkt..

tamk

 

Photobucket

.

Follow Me on Pinterest
.

Let wel, hier geldt ©GioDio

Archief