Kuuroorden & badmutsen

De kids zijn alle drie voor een aantal dagen de deur uit,  en bijna zou ik kunnen zeggen dat het lege nest syndroom zich heeft aangediend. De herfstvakantie met drie kids is leven in de brouwerij. Druk en dus opvallend stil als ze er niet zijn. Om nog maar niet te spreken over de tijd in overvloed die er ineens lijkt te zijn. Maar met al maanden in een verbouwing  te hebben gezeten vinden we het wel prettig even weg te gaan. En wij hebben nou eenmaal de camper.

Waren wij ooit eerder een weekendje in de herfst weg. Niet dat het mij heugt. Met partner alleen weg lijkt ook al weer een eeuw gelegen. Iets zegt ons dat wij dit keer gewoon nog een weekendje de camper aantrappen met ons beidjes. Een primeur. De vraag is een beetje waarheen. Wij willen niet al te ver weg,  het maakt zelfs niet eens zoveel uit waarheen.

Het wordt het Teutoburger wald in combinatie met een dagje Osnabruck. Vrijdag rond het middaguur belanden wij al op een camperplaats bij Osnabruck. Het is koud, maar de zon schijnt. Het  is een paar kilometer fietsen naar het centrum. Ik was er ooit eerder geweest, maar het valt toch tegen. De stad heeft het net niet. Het mist sfeer en we zien wel de meest wonderlijke figuren. Er waren zekers een aantal leuke winkeltjes. Vooral de woonwinkeltjes die al in kerstsfeer zijn omgetoverd trekken mijn aandacht. In de avond gaan we nog een uurtje naar het zwembad, direct gelegen bij de camperplaats. Zo kunnen wij meteen een lekkere warme douche nemen. Wij krijgen drie euro terug waardoor onze overnachting nog maar twee euro kost.

Zaterdagochtend schijnt er eerst nog een waterig zonnetje. Al snel wordt het zwaar bewolkt. Wij brengen een bezoek aan Tecklenburg. Een klein stadje met een aantal vakwerkhuizen. Er is ook nog een kleine flohmarkt. Wij hebben het hier in een kleine anderhalf uur ook wel gezien. Het is net of het vakantieseizoen hier al afgelopen is. Wij bezoeken hierna Bad Rothenfelde. Bad Rothenfelde is het oudste kuuroord in het Osnabrückerland. In de stad staan talloze klinieken.

Duidelijk is dat het plaatsje een bepaalde doelgroep aantrekt.

badmuts

Wat zekers erg bijzonder is om te zien zijn de in het centrum gelegen  twee grote gradierwerken van de oude zoutindustrie. De eerste stamt al uit 1777, de tweede uit 1824. Het zoute bronwater wordt vanaf 3000 meter uit de grond gepompt en in de lucht verdampt. Dat gebeurt door het langs het takkennetwerk van sleehout te laten druppelen. Vanaf 1969 (toen de zoutwinning is gestopt) hebben de gradierwerken een kuurfunctie. De lucht wordt zouthoudend en is heilzaam voor de luchtwegen. We merken meteen dat onze neuzen loskomen. Zo liep ik al weken met verkoudheid. Het doel heiligt de middelen.

gradeerwerk

zout

Tegen de avond lijkt een camperplaats vinden wat minder voor handen te liggen. Wij willen die avond uit eten gaan en hopen dan toch een enigszins gezellig restaurantje te vinden. We komen in Bad Iburg terecht. Het blijkt dat ondanks dat het zaterdagavond is het behoorlijk tegenvalt om een leuk adres te vinden. Het lijkt ook hier uitgestorven. Uiteindelijk komen wij bij een wijnkelder terecht. De entourage is leuk. Toch zitten er  maar een paar mensen te eten. Dat uiteindelijk er op een aantal tafels gereserveerd staat lijkt bijna of het voor de show is. Het eten is goed, maar dat mag dan ook wel voor die prijs. Het scheelt dat we gratis overnachten. Het blijft een beetje vaag waar de officiële camperplaats is. We zetten hem op een parkeerplaats naast de enige andere camper die er staat. In een dergelijke situatie zoek je elkaar toch een beetje op, en deze camperaars hadden wij al herkend van hun uitbundige groet bij de vorige bezochte plaats. Het valt in ieder geval op dat hier weinig campers rijden. Tevens lijkt het of het hier helemaal geen herfstvakantie is.

Zondag begint grijs en grauw. Af en toe regent het. Wij laten ons er niet van weerhouden om een wandeling te maken. Al snel blijkt dat het toch iets meer dan een gewone wandeling inhoudt. In mijn beleving zijn wij zekers constant twee kilometer steil aan het klimmen door een eindeloos beukenbos. De laatste klim is de oude televisietoren op. Het regent en bovenop waait het hard. De koude wind waait door de jas over mijn bezwete rug. Momenten waarbij ik mij afvraag wat iemand mankeert om een kilometershoge berg te beklimmen.Wij gaan dezelfde weg terug. Wij missen daardoor wel een deel van de route, maar deze is zeer onduidelijk. Wij willen niet het risico lopen om te verdwalen.

uitzicht

tak

Het is ook weer tijd om naar huis te gaan. Wij hebben het zekers erg naar onze zin gehad. Het was in ieder geval een bestemming die normaal gesproken niet snel in ons opgekomen zou zijn. Maar juist ook wel weer wat had. De omgeving is zekers mooi. En met de camper in de herfst weg was ook zekers goed te doen.

3 Responses to “Kuuroorden & badmutsen”

 • saltyletters zegt:

  Prachtige herfstfoto’s!
  Tof om zo lekker van de ene plaats naar de andere te kunnen ‘camperen’.
  En hopelijk is jullie accu voorlopig weer even opgeladen.

 • Patries zegt:

  Heerlijk lijkt me dat, met de camper erop uit. Lekker overal naar toe waar je maar zin in hebt met alles bij je. Als kind had ik een playmobil camper, geweldig vond ik dat…
  Mooie foto’s hoor, je kunt er weer even tegen denk ik!

  offtopic: De pony’s zijn trouwens weer terug bij Slagharen, helemaal achterin is een grote zandbak gemaakt waar een paar pony’s lopen die je kunt aaien als ze dicht bij komen tenminste.
  Ik had ook gratisentree bonnen hoor, anders zou ik denk ik iets anders kiezen om naar toe te gaan. Ik ben er alweer vaak geweest de laatste jaren…

 • Tina zegt:

  Lekker zeg! Dat is toch wel het voordeel van een camper, dat je er spontaan op uit kunt trekken. Ik las al op twitter dat je op een of andere vreemde plaats zat en nu weet ik dus het naadje van de kous 🙂

Leave a Reply

Photobucket

.

Follow Me on Pinterest
.

Let wel, hier geldt ©GioDio

Archief