Uit de koers

Giovanni geeft aan dat hij alweer een nieuw onderwerp voor zijn spreekbeurt moet bedenken. Ik vind het opvallend aangezien hij vorige week net zijn spreekbeurt gehouden heeft. Deze spreekbeurt had hij gehouden over de Titanic. Hij haalde maar liefst een negen en een half! Giovanni had ook een erg mooie Powerpointpresentatie gemaakt. Met een eerdere spreekbeurt over blindheid haalde hij overigens een tien.

In gedachten probeer ik een leuk onderwerp te bedenken. Je kunt het houden over de luchtvaart bedenk ik mij ineens. In gedachten zag ik nog onze wintersportvakantie van alweer vorig jaar. Hoe we vliegend in een crosswind terecht kwamen bij Innsbruck (De manoeuvre wordt door piloten vaak ‘Crabbing’ genoemd, referent aan de krab, die zijwaarts loopt. Het is een moeilijke landing, omdat de verticale stabilizer (roer) en het neuswiel zijn gekoppeld. Windstoten maken het niet makkelijker. En die waren er constant zodat we links en rechts gingen,behalve vooruit waar de baan lag. En had ik het maar kunnen filmen. Ik had geen camera bij de hand. De aankomst tussen de besneeuwde bergkammen en de gekleurde huisjes was mooi om te zien. De landing erg spectaculair in mijn beleving. Ik zag ons echt in gedachten naast de landingsbaan landen. De medepassagiers zag en voelde je het zelfde denken. Of iedereen de adem inhield in afwachting van wat ging komen en wij de laatste minuten van ons leven konden gaan aftellen. De landing werd ook erg langzaam ingezet. En toch het gevoel het ook iets van adrenaline of  een kick geeft. De piloten gaven aan het eind toe dat de Alpentermiek soms flinke verrassingen gaf. Alhoewel ik denk dat het voor de piloten vaak voorkomend is. Ik heb wel even een filmpje opgezocht van een aankomst in Innsbruck. En dan even bedenken dat je scheef en compleet uit de koers vliegt en alle kanten op gaat wat in het filmpje dat ik vond 1 keer te zien is. Minder spectaculair dus ; ) Hoe spannender, hoe stiller de passagiers. Er was ook geen applaus. Alleen een zucht van opluchting.

Maar de grootste verrassing  was  natuurlijk de noodstop op Skiathos(2000). Toen het vliegtuig waar wij inzaten op volle toeren moest op de zeer korte startbaan en abrupt remde. Iedereen vloog voorover. Er had een geit op de baan gelopen. Dat is natuurlijk erg gevaarlijk. In Kavala  bleek dat het onverantwoord gevlogen was. Bij de controle van de banden bleken  dat ze versleten waren van het remmen. Daar  zaten wij 9 uur te wachten op een saai militair vliegveld voor er nieuwe banden vanuit Nederland kwamen. Een verkorte vlucht werd ingepland en toen kwamen wij in hevige turbulentie. Ik dacht nooit weer te gaan vliegen.Maar toch vind ik vliegen ook geweldig en dynamisch,snel en comfortabel.Bij vliegvelden mag ik ze graag zien overvliegen en dan kan ik dromen. De bestemmingen. En ja ik had wel stewardess willen zijn. Het gaat meestal goed in de lucht. Mede ook te danken aan de luchtverkeersleiders. Leuke test als het wat voor je lijkt te zijn. En gisteren ging het bijna niet goed.Vliegtuig-landt in hudsonriver-New-york. Giovanni heeft het nieuws goed ingeprent want hij komt met een tekening thuis. Had hij even snel gemaakt. Ik denk dat het met deze spreekbeurt wel goed gaat komen. Dit onderwerp boeit ons beiden blijkbaar. Luchtvaart.


>

4 Responses to “Uit de koers”

 • Natasza zegt:

  Wel leuk spreekbeurten, maar onderwerpen verzinnen zo vlak achter elkaar is inderdaad een uitdaging. Succes in elk geval. De tekening is in elk geval prachtig.

 • Rinus zegt:

  Mooie vlieg filmpje en ooit heeft zoonlief een spreekbeurt gehouden over Corus en het staal maken.
  de juf vond dat zoonlief veelste veel was beinvloed door de vader en dat kon nooit goed wezen!!!.
  Later in groep 7 was het helemaal top volgens de leerkracht toen het over hetzelfde onderwerp ging(hoe maak je staal uit ijzererts)..
  Zo zie je dat smakenm wel eens verschillen, maar dat een leerkracht vind dat de vader geen goede invleod heeft op het kind, dat ging erbij mij niet in toen die tijd…
  Groet Rinus.

 • Tina zegt:

  Bij ons moeten ze in groep zeven ook twee spreekbeurten houden. Quintijn moet ze allebei nog 🙁 De eerste gaat hij over Coca Cola houden (hoe bedenkt hij het), het tweede onderwerp is nog onbekend.
  Die vliegverhalen vind ik wat minder, hoor 😉 Ik ben al niet zo van het vliegen. Op de heenweg naar Florida hadden we behoorlijk wat turbulentie. We hebben bijna de hele weg met de riemen omgegespt gezeten. Maar goed, we zijn er weer heelhuids vanaf gekomen.
  Wat een gave tekening van Giovanni!

 • Sandra zegt:

  mooie tekening inderdaad! leuk onderwerp vliegen.
  vandaag vlogen de helikopters weer boven onze achtertuin, Stan en Colin vinden het geweldig. kijk eigenlijk alweer uit naar de eerst volgende open dag van de luchtmacht in Gilze en Rijen, oordoppen voor de kids en kijken maar denk ik!

Leave a Reply

Photobucket

.

Follow Me on Pinterest
.

Let wel, hier geldt ©GioDio

Archief