Voor de klas

De eerste dag van mijn vrijwilligerswerk waarbij je overigens je voorkeuren kon aangeven bestond uit het opruimen van de bibliotheek. Het was echt een grote puinhoop, onvoorstelbaar. 1 dag met zijn tweeën daar was bij lange na niet genoeg om de boel op orde te krijgen. Er was op school van groep 3 en 4 een juf ziek. Wij konden ook kiezen om voor de klas te staat. Ondanks  het mij wel een beetje eng leek was het ook iets wat ik ontzettend graag wilde doen. Twee mensen van onze groep die de eerste dag voor de klas hadden gestaan waaronder de positivo waren helemaal af en wilden beslist wat anders. Samen met V besloten wij toen voor de klas te willen gaan staan. Verder was ook niemand enthousiast of durfden het niet. Ik vond het geweldig  omdat juist te kunnen doen, op deze  manier werd het ook geen strijd wie wat ging of wilde gaan doen. Juist daardoor zou ik meer in het dorp verblijven en dichter bij de mensen komen te staan. Die ervaring was ook heel bijzonder. Groep 4 was heel rustig en bedeesd. 4 meisjes en een jongen met een oer-Hollandse naam Henk. Groep 3 was veel groter en de meeste kinderen waren nog wat moeilijk te sturen. Sommige hadden pas sinds oktober voor het eerst onderwijs en voor het eerst werden ze geconfronteerd met de Nederlandse taal. Het leek echt op zoiets als de kat van huis is dansen de muizen. Wij zullen maar even buiten beschouwing laten wat een juf van school zei tegen de kinderen  wat we gingen doen als ze niet luisterden ; ) Vooral na de pauze leek het soms op een kippenhok, ze waren dan lekker ondeugend zeg maar. Het was ook een beetje moeilijk om les te geven aangezien niet aangegeven was wat we exact moesten gaan doen. We werden zo voor de klas gezet zonder uitleg en daar stonden we dan. Er was bovendien maar zeer weinig lesmateriaal voor handen. Dat was ook een uitdaging. De kinderen van groep 4 wisten zelf een beetje welke opdrachten ze hadden. Toen het schoolhoofd boekjes in mijn handen had gedrukt waren ze nog niet toe aan dat niveau. De kinderen keken mij met grote ogen aan en durfden eerst niets te zeggen.1 meisje schuifelde naar de kast en kwam uiteindelijk uiterst verlegen met het juiste boekje aan. Wat een lieve kinderen . De kinderen wilden overigens het liefste tekenen en konden soms dwingend roepen juffrouw tekenen. Ze  tekenden opvallend vaak vliegtuigen. Het vliegtuig heeft natuurlijk ook iets magisch als je beseft dat waarschijnlijk de meeste kinderen nooit buiten hun woonplaats zijn geweest. Alleen het oerwoud kennen. Zelfs ik vond het iets magisch hebben toen we eindelijk weer eens een vliegtuigje zag aankomen, zo zwevend over het oerwoud. Beseffende dat zonder korjaal en vliegtuig hier nooit te komen was. Dat als het vliegtuig niet zou komen ik daar vast zat.

Wij zongen liedjes met de kinderen. De kinderen zongen een welkomstlied, zo schattig. De video is hiervan helaas mislukt  🙁   Wij hebben schrijfoefeningen met de kinderen gedaan. Wij hebben met ze gerekend en gelezen. Ik moest zelfs een repetitie rekenen afnemen. De kinderen gebruikten mijn vingers als telraam. Ter plekke bedachten we zelf opdrachten. Het ging eigenlijk  hartstikke goed. De rest van de tijd daar zijn we daarom juf gebleven. Wij gingen dan voor 8 uur in de ochtend richting het dorp met de korjaal waar de school eerst formeel met een ceremonie begon. Netjes staan de kinderen voor het lokaal, zingen en hijsen de Surinaamse vlag. De eerste dag op school zongen de kinderen ook het welkomstlied. Heel ontroerend om te zien. kinderen hebben allemaal (behalve de kleuters) een schooluniform  aan.
Het Wayaans is hun moedertaal en het praten in Nederlands geeft nog wel eens communicatie problemen. Het onderwijs wordt in het Nederlands gegeven en is soms moeilijk te begrijpen voor de kinderen. Bovendien is er pas sinds 2006 weer onderwijs na jaren hier van te zijn verstoken!

Het grootse gedeelte van onze groep wilden werkzaamheden doen bij de lodge, maar dat was niet echt mijn ding. Er was niet eens een plan en er ontbraken materialen. Dat een enkeling van de groep soms opmerkte dat we misbruikt werden door voor de klas te staan  lieten we maar langs ons heen glijden. Ik ervoer samen met V dat door onze werkzaamheden daar en de groep op het eiland dat er een tweedeling kwam. Naast het werken met V bleken we het namelijk goed met elkaar te kunnen vinden. Wij waren goed in staat om onze eigen gang te gaan en onze eigen beslissingen te nemen. Twee van onze groep  drongen zich wel veel op de voorgrond was mijn beleving , het was een interessant proces om te zien hoe een paar zich daar naar gingen aanpassen.  De enige man die mee was, was onpartijdig en zweefde er wat  tussen in. Achteraf was ons reisgezelschap een grotere uitdaging dan de klas bedenk ik mij ; )

Graag zou ik nog wel een keer weer naar  Apetina, en de school terug willen. De kinderen zijn mij echt bijgebleven. Ik zou een volgende keer wel beter voorbereid zijn. Voor de klas van Fabian zal ik nog een keer over deze school gaan vertellen.

school7

school

school5

school4

school3

klas

school8

school1

teenslippers

school6

Kinderen worden  met de korjaal naar school gebracht.

2 Responses to “Voor de klas”

  • Tina zegt:

    Wat raar om het werk dat jullie daar doen een vorm van misbruik te noemen. Vrijwilligerswerk berust toch juist op het gegeven dat je iets doet zonder er iets voor terug te verlangen? Ik denk dat ik ook voor het werk in de klas had gekozen. Wel jammer dat het onderwijs daar eigenlijk zo gebrekkig is. En dat de kinderen les in het Nederlands krijgen, terwijl ze het maar nauwelijks beheersen. Jij, en je collega, hebben iig jullie steentje bijgedragen. Lijkt me een geweldige ervaring!
    Dat gedoe in een groep lijkt me lastig. Idd zijn er altijd mensen die graag alles naar zich toe willen trekken. Dan zou ik ook denken; ga vooral je gang en ondertussen mijn eigen ding doen.

  • giodio zegt:

    @Tina, dat de kinderen les in het Nederlands krijgen is niet zo verwonderlijk aangezien het de voertaal in Suriname is. Het geeft ze ook de mogelijkheid om aan een toekomst in de stad te kunnen denken. In de praktijk gebeurt dat nog weinig, toch zijn er een aantal jongens die nu vevolgonderwijs volgen in Paramaribo.

Leave a Reply

Photobucket

.

Follow Me on Pinterest
.

Let wel, hier geldt ©GioDio

Archief