Expeditie

Het was nogal spannend of de tocht naar Rosenveltpiek door kon gaan. Eerst was er weer een probleem met een motor van de korjaal en gingen we pas twee uur later. We hadden vooraf duidelijk vermeld dat we met de expeditie mee zouden gaan. Wij zouden die dag niet op school komen en nu bleek dat de kinderen wel hadden staan wachten. Niet leuk natuurlijk. Voor de Rosenveltpiek moest door een kreek (Tutukreek) worden gevaren en het water stond ontzettend laag. Ook dit had aanleiding kunnen zijn dat de tocht geen doorgang had kunnen vinden. De korjaal vaarde soms met de bodem over het zand. Bij de kreek zag ik veel mooie vogels en vlinders. Mooie grote blauwe vlinders, de Morpho menelau vlogen er en veel ijsvogeltjes. De natuur was hier echt overweldigend. Hier was de natuur nog ongerept en nog ondoordringbaarder. In de kreek lagen boomstammen om, waar met moeite onderdoor gevaren kon worden. Het was een heel eind varen en dan zouden we kamp maken. Overnachten midden in de jungle. Je beseft dat als je daar wat overkomt je een serieus probleem hebt. Er wonen hier ook geen mensen meer, we zijn echt afhankelijk van onze begeleiders. Het mooie is dat alles goed is gegaan. Ik vond er eigenlijk helemaal niet engs aan. Wij lagen al vroeg in de hangmat want je hebt verder niets op de plek. Ik heb geslapen, maar was wel vaak  wakker. Het was werkelijk een kakofonie van geluid.  Krekels, kikkers, apen en de rivier. Op het zeil viel van alles. Daarnaast was het nogal oncomfortabel. Ik had het idee dat mijn benen hoger lager dan mijn hoofd, waarschijnlijk lag ik verkeerd om. Mijn rug voelde koud aan en alles voelde klam en vochtig. Je ligt bijna tegen elkaar aan en ik schijn een ware elleboogstoot aan iemand uitgedeeld te hebben. De 1 snurkt nog harder dan de andere. Ik hoorde zelfs iemand een scheet laten. Ik was blij dat ik daar mijn hangmat niet uithoefde in het stikdonker. Onvoorstelbaar hoe spannend en eng mij vooraf het overnachten in de jungle  leek. De uitzending van Terug naar mijn roti van Ramon Beuk maakte het allemaal ook wel erg spannend. Het schijnt dat de meeste Surinamers die in de stad wonen de jungle  maar eng vinden. Misschien voelde ik mij inmiddels al behoorlijk jungleproof ; ) Maar we hadden natuurlijk zeer ervaren mensen mee en tot nu toe was het met de enge dieren spotten enorm meegevallen. Ik heb wel een spin op mijn hoed gehad. Na de overnachting maakten wij een wandeltocht door de jungle. Helaas heb ik hiervan net als van de overnachting niets op video vast kunnen leggen, de accu was inmiddels leeg. Ik had te enthousiast gefilmd met de tochten in de korjaal. Een accu opladen gaat niet zonder stroom. Bij het gebergte de Roosenveltpiek waren wel 16 ara’s  rood, blauwe die boven ons vlogen waarvan een paar met elkaar in gevecht waren.

Voor het grootste gedeelte van de groep was 1 nacht in de jungle genoeg. Ik had nog wel een nacht gewild, maar was ook wel blij met mijn bedje op de lodge en het feit dat ik mij kon opfrissen en normaal op een stoel kon zitten en in bed liggen. De Tebutop is een zeer steile gladde granietrots. Deze zouden we gaan beklimmen. Ik vond het een grote uitdaging aangezien ik niet zo sportief ben. Het was daarnaast op het heetst van de dag. Het schetste echt mijn verbazing dat we bij de eerste klim waarbij touw gebruikt moest worden er al vier afvallers waren. Op dat moment was ik ook al kortademig en had een hoofd als een biet, maar ik had mij voorgenomen na alle uitdagingen die ik al ondergaan had deze ook wilde maken. Hoe zwaar ook, ik zou de top van die berg gaan halen. Ik vond het wel heel erg zwaar, maar dat het meest met de hitte te maken. En ook was ik  helemaal buiten adem, ik heb het gehaald met twee anderen en was echt trots op mijzelf. Het uitzicht was prachtig. Het regenwoud zover als je keek  rondom ons met uitzicht tot over grens van Brazilië en de rivieren en andere bergtoppen. Toen wij weer naar beneden gingen was het meer abseilen.

toptebu7

toptebu9toptebu8

toptebu6

toptebu5

sur1

sur2

kamp1

korjaal1

One Response to “Expeditie”

  • Tina zegt:

    Nou, jij bent dus geen watje! Zonder zeuren in de jungle slapen en dan ook nog die berg beklimmen. Goed gedaan! Dit zijn vaak de dingen die je bijblijven en waarvan je later denkt; dat heb ik toch maar gedaan!

Leave a Reply

Photobucket

.

Follow Me on Pinterest
.

Let wel, hier geldt ©GioDio

Archief