Aan het eind van de regenboog

In de rivier zwemt van alles, waaronder de piranha. In de avond werd ons ten sterkste afgeraden om het water in te gaan. Tegen de avond verschuilen zich gevaarlijke pijlstaartroggen aan de oever. Waarschijnlijk omdat het aan de oever warmer is. Met een zaklantaarn wordt duidelijk dat ze er daadwerkelijk zitten, vrijwel onzichtbaar onder het zand. Dat is het grote gevaar.  Op zich zal een pijlstaartrog niet snel een aanval doen op de mens, maar mocht je gestoken worden schijnt het voor een helse pijn te zorgen. Richard weet er alles van en vertelt dat hij een dag niet kon lopen. Op zijn zeventiende is hij gestoken door  een pijlstaartrog. Richard verzorgt het vervoer van ons met de korjaal. Kort voor vertrek komt hij met het verhaal aan dat slangen op licht afkomen. Dat jagers altijd met twee zaklantaarns op stap gaan. Indien een slang zich aandient in het duister ze een zaklantaarn van zich afgooien en de andere snel uitdoen. Vanaf dat moment ging ik in de nachtelijke uren toch weer wat minder zelfverzekerd naar het toilet midden in de jungle. Er was altijd wel geritsel om ons heen en onbekende soms helse geluiden. Ook onafgebroken het geluid van kikkers. Af en toe leek of er een kettingzaag gestart werd. Het schijnt een krekel te zijn. Af en toe laten de apen van zich horen. Maar misschien is het in de holst van de nacht nog wel het meest vreemde geluid dat van discomuziek. Dorpsbewoners zwengelen de volumeknop hard aan. De jungle heeft op dat moment eerder iets weg van een discotheek. Ze overstemmen de oerwoudgeluiden.  Maar ik ga van elk geluid houden en dichter bij de natuur was ik nooit.

Op het moment dat wij in Apetina zitten horen wij dat er een delegatie is afgereisd om bewoners te peilen hoe men er tegenover  staat dat er plannen zijn voor een stuwdam. Het leefgebied van de indianen, maar ook van de marrons zal onder water komen te staan. Onwerkelijk komt het over. Wat een vreselijke gedachte om maar te zwijgen welke details naar voren komen. Er zijn al de nodige problemen voor de bewoners door de goudwinning. Dit is funest. Mocht het maar zo gemakkelijk zijn.

Aan het eind van de regenboog staat een pot goud!

Het einde van de regenboog was er.Of Apetina dat mocht baten…..

regenboog


Dan zou ik nu het plan tegenhoudenLeave a Reply

Photobucket

.

Follow Me on Pinterest
.

Let wel, hier geldt ©GioDio

Archief