Archive for oktober, 2012

Uitwaaien op Texel

In de herfstvakantie zijn wij een paar daagjes met de camper naar Texel geweest. De kosten van de overtocht vielen nog enigszins mee waardoor we deze keuze maakten. Als je op Texel rondrijdt krijg je overigens niet echt  het gevoel dat je op een eiland zit. De andere eilanden zijn wat minder tot helemaal niet bereikbaar met een auto, laat staan met een camper en dat is misschien maar goed ook.  Op een eiland als Vlieland en Schiermonnikoog  krijg je daarmee wel het echte eilandgevoel.  Vroeger ging ik op vakantie met mijn ouders naar de Waddeneilanden. Echter gingen wij nooit naar Texel. Ik had er wel een penvriendin  waar ik in vakanties logeerde en leerde zo ook Texel kennen.  In tegenstelling tot nu wilde ik vroeger zelfs graag op een eiland wonen. Ik vond het ultiem en genoot van het er zijn.

Op Texel ben je zo. De overtocht duurt maar twintig minuten. Het eiland doet als wij er komen wat troosteloos aan. Ook al is het herfstvakantie, er zijn weinig toeristen. Wij rijden naar de haven van Oudeschild. Dat is de plaats waar  mijn vroegere penvriendin woonde en ook nog in een charmant huisje onderaan de waddenzeedijk. En ook al heb ik mijn gedachten er over laten gaan hoe ze zou reageren als ik plots voor haar neus zou staan, liet ik deze  varen  met de zelfde snelheid als de uitvarende vissersschepen. Oudeschild stond als gedoogplek omschreven als overnachtingsplek voor campers. Er stonden er een aantal opgesteld en wij dachten voor de nacht  buren te hebben. Echter vertrokken deze en bleven wij eenzaam achter. Het uitzicht fenomenaal, de waddenzee rechts en de haven voor ons. Misthoorns verraden echter vroeg in de ochtend de hardnekkige mist. Het slapen viel ook tegen met de generators van een vissersboot in de nacht. De volgende  dag brengen wij een bezoek aan het dorp en de haven. Veel vissersboten keren terug en opeens is daar ook weer een prachtige regenboog. Een zoveelste tijdens het camperen. Het weer klaart zienderogen op. De temperatuur doet voorjaarsachtig aan.

 

 

 

 

Wij gaan vervolgens naar de Cocksdorp. Kleuter geniet met volle teugen op het brede strand. Het is rustig zonder de twee pubers. Geen chagrijnig gezicht van de zomervakantie welke ons nog op het netvlies staat geprent, want op vakantie met ouders is als je puber bent natuurlijk totaal niet cool . Daar heeft kleuter nog geen last van, maar misschien ook wel nooit, want zelfs als puber vond ik op vakantie naar de waddeneilanden met mijn ouders geen straf. Kleuter vindt camperen geweldig en vraagt steeds weer wanneer gaan wij weer op weg. En ook weet je dat dat een keer anders zal zijn en daarom genieten we zo van deze momenten. Ik omarm ze. Ook  Saga is mee en geniet met volle teugen.

Toen ooit alles anders was is er een overeenkomst met bovenstaande foto, alleen de storm ontbreekt
Het was misschien wat naïef om te denken dat er gedoogplekken bestaan op Texel. En ook al stonden wij er helemaal alleen en had er werkelijk niemand last van ons. Wij zijn wel in Nederland. Als ik mijn intuïtie die avond had gevolgd was het doordringende geluid van een aanstormende en vervolgens  piepende remmende geluid van een auto en vervolgens  harde geklop op de deur ons bespaard gebleven. Of we drugscriminelen waren. Mijnheer en mevrouw agent stonden precies tegen net middernacht voor onze deur. Blijkbaar dachten ze dat wij al op 1 oor lagen en ons daarmee een vette boete van 130 euro konden uitschrijven. Ze konden nu dus niets anders vragen dan of we dat van plan waren. We geven het toe met een alleraardigste glimlach, maar met de vraag of het dan zo nodig is om nu nog weggestuurd te worden met een slapende kleuter in de alkoof krijgen we nul op rekest en een papier overhandigd in zes talen.  De kern erin :zoals u weet is het overnachten buiten campings in Nederland niet toegestaan. Texel is campervriendelijk zolang u maar op een camping verblijft. Dat betekent dus ook dat je niet mag overnachten in de achtertuin bij een kennis. Ik verbeter manlief snel als die zich bijna verpraat tegen oom agent. Er was  immers nu een klopjacht op ons geopend op Texel ; ) We verlaten de gehele lege  parkeerplaats met in gedachten dat het ook wel erg kinderachtig is. In het hoogseizoen zou ik het begrijpen.  Maar we konden er ook wel om lachen. Vooral als de volgende ochtend blijkt dat op de camperplaats van een camping waar we zijn belandt we maar 1 buur hebben. Waar ganzen ons terroriseren voor 20 euro en een paar uurtjes slaap , maar wel een warme douche, dat dan wel weer ; ) |Het veldje is 1 drassige bende en manlief is om waarom ik toch ook al weer allweather banden wil hebben voor de camper als we er bijna niet meer weg komen. De volgende dag brengen wij een bezoek aan en zoeken we een compleet maal bij elkaar van oesters, mosselen en kokkels. We overnachten  vervolgens bij een kennis in een polderlandschap (Oosterend).

 

 

 

 

We brengen de volgende dag nog een bezoek aan de Koog. De rommelmarkt die er schijnt te zijn is net afgelopen. Jammer! Alhoewel het niet regent is het weer vooral troosteloos. Texel is  leuker in de zomer. Maar goed, ik weet ook nog goed dat ik ooit 2 weken doorbracht als puber met ouders op Vlieland en het constant regende. Maar toen was er nog geen internet . Laat ik daar nou lezen dat puber G maar drie uur slaap heeft gehad op Facebook en daar trots op was en veel van zijn vrije uren daar opzat. Denkt aan penvriendinnetje op Texel toen brieven handgeschreven en met hoge uitzondering op een typemachine werden geschreven. Waar cassettebandjes met geluidopname’s en foto’s werden opgestuurd heeft hij met Jota een Face-book vriendin op de Filipijnen leren kennen. Dat gaat meteen face to face op de webcam en  inderdaad reikt dat contact iets verder dan mijn penvriendinnetje van  Texel destijds. Het penvriendinnetje via een meisjestijdschrift van  toen er nog geen internet was,  maar  altijd mijn eerste associatie met Texel blijft  ; )

Photobucket

.

Follow Me on Pinterest
.

Let wel, hier geldt ©GioDio

Archief