Archive for augustus, 2013

De Elzas & Jura

.vakantie Elzas en Jura

 

Tot op het laatste moment sloeg de twijfel toe wat ons reisdoel zou zijn dit jaar. Ik werd heen en weer geslingerd tussen Frankrijk, of toch weer Engeland, of Oost Duitsland . Eigenlijk ben ik altijd de gene die dat bepaalt en niet omdat manlief onder de plak zit, maar hij het maar wat graag aan mij overlaat. Wie weet moet ik ooit eens blindelings  een bestemming op een kaart prikken en dat wij vervolgens daar heen gaan.  Maar dan mis ik het geneuzel vooraf naar reisbestemmingen. Informatie opzoeken over een desbetreffende streek en zijn  bezienswaardigheden, campings en camperplaatsen en het weer ter plekke wat ik zo leuk vind om te doen. Nu is er natuurlijk erg veel veranderd  mede door de mogelijkheden op internet waarop je recensies kunt lezen van campings en camperplaatsen . Webcams kunt bekijken en al via Google Earth een beeld kunt krijgen, maar ook ouderwetse reisboeken blijven leuk. Nu plannen  wij zeker de reis niet van a tot z en met een camper is dat al helemaal niet nodig.

Wij waren afgelopen zomervakantie  in de Elzas (Vogezen) en in de Jura. Streken die je van de borden kent op de route de Soleil. Dit jaar deden wij het anders. Wij vermeden de dure tolwegen en als het weer in de Elzas niet zo slecht was geworden waren wij daar zeer waarschijnlijk in de buurt gebleven. Het was daar mooi, maar de Jura vonden wij  wel het mooist.  Op deze camping stonden wij het langst. De zwembroek van jongste zou verslijten na 100(0) keer van de waterglijbaan en Gio had  leuk contact met een groep jongeren. Manlief kon er vliegvissen en ik vermaakte mij wel bij het zwembad met een boek. Daarnaast hebben we een kanotocht op de rivier gemaakt. De watervallen van Herisson bezocht. Er was  geen gemis van de (Middellandse) zee. Uiteindelijk is de ervaring dat meren zoveel lekkerder zijn om in te zwemmen dan de zee en ik geloof dat ik nooit meer meren heb gezien dan in deze vakantie. De eerste nacht verbleven wij op de camperplaats in Colmar. Eenmaal daar aangekomen bleek het pal aan een drukke autoweg te liggen. Achteraf niet vreemd dat er die nacht verder geen camper stond.  Maar we hebben ook wel in de vrijheid midden in de natuur en rust gestaan met enkele andere camperaars toen bleek dat een Engels stel elkaar bijna de camper uitvochten en wij de hele nacht Fuck you  aan moesten horen.

Wij hadden het leuk, genoten van een mooie omgeving en natuur. Jongste kreeg spontaan van een Frans stel een les in vissen aangeboden en ving er ook nog 1.  Manlief ontmoete op een camping zelfs nog een zus van een ex uit een heel ver verleden. Het was mooi, los van een dag slecht weer tot de camper mankementen kreeg. Ik heb het dan nog niet over het paaltje wat manlief eerder die dag over het hoofd zag. De verzekering zal niet blij zijn. Onze camper moest weer op transport. Niet omdat er iets heel ernstigs aan de hand was, maar wel door vakantietijd er geen tijd voor ons was bij de garage. Flashbacks dus. Maar liefst drie vakantiedagen gingen op aan geregel. Uren telefoontjes (in de wacht staan) plegen. Manlief moest een huurauto ophalen 100km verderop. Een taxiritje welke meer dan 220 euro  koste en meer dan  vier uur tijd. Ondertussen was manlief niet bereikbaar door de storing bij T-Mobile. De vrouwelijke taxichauffeuse was toch niet net iets te gezellig geworden ; )

De camper met veel van onze spullen moesten wij achterlaten en wij konden zo goed als de hele inhoud van de koelkast nu gaan weggooien. Wij  zouden met de camper richting Zwitserse grens gaan, maar gingen nu maar weer richting de Elzas zodat wij daar nog een bezoek aan de Grand Ballon (best te doen op teenslippers) en Riquewihr konden brengen. Wij belden een willekeurig hotel of er plek was (Thann). Eenmaal aangekomen bleek dat wij vanuit het hotel rechtstreeks uitkeken op een camperplaats. Wat een ironie. Gratis overnachten of  zoals nu bijna 178 euro afrekenen voor de overnachting in dit hotel. Een luxe ontbijtje waar wij zo voor konden aanschuiven, dat dan wel weer! En wij gingen voor het eerst deze vakantie uit eten. Het aangeprezen goedkope dagmenu bleek opeens niet mee te tellen in de avond. Koste uit eten gaan ineens bijna 90 euro.  Wat een prijzen. Wel bij de tweede overnachting maakten wij het bonter. Dit hotel was bijna 100 euro duurder voor een overnachting! Stom toeval toen we tegen kwart over 7 in de avond het rijden zat werden en terplekke dachten, nu gaan wij een hotel zoeken. Er stonden er een aantal op de navigatie. Maar tja nu van de nood een deugd maken ; ). De keuze ter plekke was  wel erg snel gemaakt zal ik je vertellen toen het een kasteeltje betrof. In het koetshuis waren nog twee vrije kamers. Kwamen wij daar wel halfgaar op teenslippers aan. Ik had alleen deze bij mij, zoals ook bij de Grand ballon. Bij de receptie werd ons toch netjes gevraagd of men wilde dat het personeel de bagage zou dragen. Nu dat was grotendeels door de kofferbak verspreid. Wij zijn geen hotels gewend  ; )

Het doet mij denken aan een TROLLEN reis (ANWB) in Noorwegen. Met de auto langs vakantiehuisjes tot wij op een gegeven moment helaas wel een beklag moesten doen bij een appartement. Wat een verrassing was het vervolgens om in een twaalf persoons appartement te komen met privé sauna en jacuzzi. Het bleek 800 euro per nacht te kosten en Nederlandse buren aldaar lieten er geen gras over groeien door blijk te geven met minachtende blikken of je gedachten kon lezen:  wat doet dat volk daar. Nee onze auto was beslist niet van afgelopen jaar en wij droegen geen dure merkkleding. En nee, wij hadden ook geen 800 euro per overnachting ter beschikking (3) Lekker hoe mensen elkaar kunnen beoordelen naar rang, status of voorkeur!

Wanneer verdient iemand wat. Als  iemand het verdient is het manlief en niet ik. Deze legendarische zin van een schoonmoeder zal  helaas nooit meer uit onze cachegeheugen verdwijnen. Mogen wij dat zelf bepalen a.u.b.? Wij sloten de vakantie in ieder geval af met een luxe (****) hotel. Maar inmiddels staat de camper weer op de dam en nee ik haat hem nog niet. Maar zoals het lijkt, is het mankement wel heel erg klein. Gelukkig want het kost ons dan nu niets meer, maar nu wel blijkt dat het terplekke toch opgelost had kunnen worden had het zeker drie dagen vakantiedagen gescheeld die terplekke  zoveel leuker ingevuld hadden kunnen worden dan al dat geregel en garagebezoek heeft het zowaar ook iets bitters. Een kwestie van een knopje, nu die dan ook maar in mijn hoofd omzetten.

 


Elzas en de Jura weergeven op een grotere kaart

Photobucket

.

Follow Me on Pinterest
.

Let wel, hier geldt ©GioDio

Archief