Tuinvogeltelling

Vandaag hebben wij maar eens meegedaan met de tuinvogeltelling van de vogelbescherming. Wij hebben een vogelrijke tuin en dus leek het mij leuk om eens mee te doen. Nu moet ik wel zeggen dat wij zekers niet alle soorten herkennen en een aantal vogels dus niet konden plaatsen. Ook omdat ze niet als zodanig op de lijst stonden. Toch zijn we verzekerd van een aantal vogels die vrijwel zich altijd in onze tuin bevinden. De merel, het koolmeesje, het roodborstje (zie ook nestje in gereedschapskast) vinkjes,  houtduiven, de Vlaamse gaai en eksters. De Vlaamse gaai en eksters zijn vogels die het in het voorjaar gemund hebben op nesten van andere vogeltjes en ze zonder pardon leegroven. Dat is wat minder. Met regelmaat zien we ook de boomklever, pimpelmezen en af en toe de specht. Deze laatste heb ik bij de telling niet waargenomen. Het allermooiste vind ik toch dat we in de tuin bosuilen met regelmaat waarnemen. Soms worden wij in de nacht wakker als de uil zich in onze buurt bevindt met zijn luide roep.

vlaamse gaai

Vlaamse Gaai ( foto is genomen door het raam)

In onze vorige woonplaats was er wel een verschil gezien de vogelsoorten in de tuin. Daar hadden wij juist heel veel Turkse tortels en vooral veel spreeuwen. Deze laatste roofden met een hele zwerm een aantal jaren achter elkaar onze hele kersenboom leeg. Het enigste wat restte was duizend pitten onder de boom. In dat opzicht waren het voor ons geen graag geziene gasten.  Het laatste voorjaar voor ons vertrek hadden we op de deel van onze boerderij heel veel boerenzwaluwen. Ook hebben wij geprobeerd een babykraai van de wisse dood te redden. Het meest opvallende op vogelgebied is misschien toch wel die keer dat we naar Willingen afreisden en in de sneeuw op een kruispunt een ware papegaai in de boom waarnamen.

2 Responses to “Tuinvogeltelling”

Leave a Reply

Photobucket

.

Follow Me on Pinterest
.

Let wel, hier geldt ©GioDio

Archief