Een liftavontuur

Bij liften denk je tegenwoordig eerder aan een face-lift of een lift in een gebouw.

Hoe vaak zie je in Nederland nog een liftend mens? Vroeger in de jaren tachtig, ”af en toe liften een vriendin en ik  destijds weleens voor de grap”. Don’t  tell me  why . Maar ooit liftte ik een keer alleen. Het was toen meer noodgedwongen. Het zou namelijk niet in mij opkomen omdat als vrouw alleen te doen. Maar blijkbaar had ik weinig andere keus. Ik liep stage in een instelling in het bos en zou met de bus naar het station gaan. Ik kwam er echter achter dat ik mijn portemonnee  kwijt was. Laat ik stellen dat er toen dus nog geen mobiel was om je uit de brand te helpen. Verder was er alleen maar bos. Ik besloot  dus om alleen te gaan liften bij de oprit van de snelweg nabij Nunspeet richting Zwolle. Het komt nu bijna onwerkelijk over dat ik destijds deze keuze gemaakt heb. Wat ik echter nooit zal vergeten is wat er vervolgens gebeurde……

Er stopte al snel een auto met drie mannen. Het voelde of ik op dat moment geen andere keus had dan om in te stappen. De mannen waren aardig. Toch voelde ik mij niet op mijn gemak. Op de achterbank zat ik met een man in legeruniform. Vanuit mijn ooghoeken zag ik hem rommelen in een tas en er vervolgens lederen handschoenen uithalen. Vervolgens trok hij ze aan. Je kunt je voorstellen dat mijn onrust toenam. Wat was hij van plan?

Zou hij mij gaan vermoorden.  Zou hij mij gaan wurgen of bedwelmen met iets. Het was immers veel te warm in de auto voor handschoenen! Al mijn zintuigen stonden op scherp, maar ik kon geen woord meer uitbrengen. Mijn laatste uur was aangebroken. De handschoenen zouden geen sporen achterlaten. Het betekende alleen maar onraad. Zijn hand ging inderdaad richting mij. Richting mijn schouder en hals. Maar hij zei er niks bij en ik verroerde geen vin. Dit was het dan,  ik was gewaarschuwd voor het gevaar van liften…..

Ik had dit over mij afgeroepen.


Ik wilde je niet laten schrikken zei de man, maar…..

(Need I say more?!)

Er zat een …… bij je hals….

KLIK HIER VOOR HET ANTWOORD

Het was mijn laatste keer liften. Maar we kregen nog weleens een lifter.

Manlief en ik reden ooit een keer op Kreta toen vanuit het niets een Griekse bejaarde man op een eenzame weg midden voor onze huurauto sprong. Wij moesten dus wel stoppen. Vervolgens morrelde hij wat aan onze achterportier. Zonder wat te zeggen stapte hij vervolgens  in en gebaarde hij dat wij moesten gaan rijden.  Hij mompelde en gromde wat. Een paar kilometer verderop gebaarde hij druk  dat hij er weer uit wilde. Dat was inmiddels in een gehucht. Tja…….

4 Responses to “Een liftavontuur”

 • Rinus zegt:

  Het niet liften heeft volgens mij te maken met de gegroeide welvaart, bijna iedereen heeft wel vervoer, al dan niet zelf betaald.

 • Tina zegt:

  Pfff, dat was echt bloedlink, dat liften van jou. Maar ja, ik heb destijds ook dingen gedaan waarvan ik achteraf denk dat ik wel niet goed wijs was. Zo werkte ik buiten Apeldoorn in een van der Valk restaurant. Ik werkte vaak tot diep in de nacht en ging vervolgens door afgelegen gebied op mijn fietsje terug. Soms sneed ik nog een stukje af door het bos. Maar ja, als je ouders je niet op de gevaren wijzen en als je zelf nog te jong bent om te beseffen dat je echt niet onaantastbaar bent. Erge dingen overkomen alleen een ander dacht ik altijd. Maar dat hoort bij de leeftijd.
  Lifters zie je echt nog maar zelden. Een jaar of 5 geleden nam Michael er nog wel eens een mee, maar daar werd ik altijd kwaad om, omdat ik bezorgd over hem was. Ik geloof dat hij er onderhand wel mee gestopt is.

 • Sandra zegt:

  wel erg grappig om te lezen hoor, maar ik kan me voorstellen dat het erg angstig was!

  toen ik pas werkte (1e baantje) ging ik daar met de bus heen. soms stond ik best lang op de bus te wachten om weer naar huis te gaan. op een goeie dag stopte er een vrachtwagenchauffeur die vroeg of ik mee wilde rijden. ik twijfelde… hij zei ja ik ken jou wel, je moet naar Moerkapelle he, ik zie je hier bijna elke dag staan. ja dat klopte! hij trok me over de streep door te zeggen dat hij mijn neef Andre kende en dat hij ook wist dat mijn opa vroeger hoefsmid was. toen hij me netjes uit liet bij de bushalte in Moerkapelle zei hij nog wel: de volgende keer niet meer bij vreemde mannen in stappen he? en daar heb ik me aan gehouden!

 • salty zegt:

  Spannend, zo maak je nog es wat mee 😉
  En liften? Ik heb het vaak en veel gedaan, vooral op het Zuidereiland.
  Op dit eiland kan het trouwens ook nog heel goed, maarja, daar kent ook iedereen iedereen…;)

Leave a Reply

Photobucket

.

Follow Me on Pinterest
.

Let wel, hier geldt ©GioDio

Archief